Kozie mlieko a jeho účinky na ľudské zdravie
Kozie mlieko má rôzne účinky na ľudské zdravie vzhľadom na celkový obsah sušiny, tuku, bielkovín, laktózy, minerálov a vitamínov. Okrem pozitívnych účinkov na fyzikálne a senzorické vlastnosti mliečnych výrobkov poskytujú lipidy kozieho mlieka lepšiu stráviteľnosť s malou veľkosťou tukových guľôčok a vysokým obsahom mastných kyselín s krátkym a stredným reťazcom. Kozie mlieko má vyššie množstvo konjugovaných linolových kyselín, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri stimulácii imunity, podpore rastu a prevencii chorôb. Najdôležitejším účinkom bielkovín kozieho mlieka je ich liečivý účinok na alergiu na kravské mlieko, najčastejšiu potravinovú alergiu, ktorá spôsobuje veľa úmrtí dojčiat. Okrem toho pomer β-kazeín/αs1-kazeín (70 %/30 %) bielkovín kozieho mlieka je podobný ako v ľudskom mlieku, čo má za následok vyššiu stráviteľnosť v porovnaní s kravským mliekom vo vzťahu k vyššej citlivosti β-kazeínu na proteázové enzýmy. Laktóza je hlavným uhľohydrátom všetkých druhov mlieka a jej obsah v kozom mlieku je nižší ako v ostatných. Naproti tomu kozie mlieko bohaté na oligosacharidy je dôležité vo svojej ochrannej funkcii črevnej flóry proti patogénom a pri vývoji mozgu a nervového systému. Okrem vyššieho množstva niektorých minerálnych látok je dôležitejšie, že biologická dostupnosť minerálov v kozom mlieku je vyššia ako minerálov v kravskom mlieku. Vyšší obsah vitamínu A môže byť najdôležitejším rozdielom medzi ostatnými vitamínmi v kozom mlieku v porovnaní s kravským mliekom. Vzhľadom na milióny úmrtí detí ročne spôsobených nedostatkom vitamínu A je kozie mlieko veľmi dôležitým zdrojom.