Výhody sušeného ovocia a orechov

30.01.2024

Sušené ovocie a orechy sú neodmysliteľnou súčasťou stredomorskej stravy už od staroveku. Sušené ovocie sa vyrába odstránením pôvodného obsahu vody v ovocí rôznymi spôsobmi sušenia.

Zdravotné výhody:

Viaceré epidemiologické štúdie zistili, že konzumácia ovocia a zeleniny znižuje riziko chronických ochorení, ako je rakovina, mŕtvica a srdcové choroby. Sušené ovocie je vysoko výživné, pretože každé sušené ovocie obsahuje približne rovnaké množstvo živín ako prírodné čerstvé a vďaka svojej menšej veľkosti sa dá ľahko konzumovať ako zdravá desiata. Medzi výhody sušeného ovocia patria:

Posilňovač imunitného systému – Sušené ovocie je dobrým zdrojom rastlinných zlúčenín, ako sú silné antioxidanty. Podľa výskumu majú datle najvyššiu koncentráciu fenolových antioxidantov spomedzi iného sušeného ovocia, ako sú hrozienka, marhule, hrozno a slivky. To prispieva k zníženiu oxidačného poškodenia v tele. Poskytuje posilnenie imunitného systému, čo umožňuje telu účinnejšie bojovať proti infekciám a vírusom. Výskum tiež ukazuje, že antioxidanty nachádzajúce sa vo vlašských orechoch a mandliach môžu chrániť bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi.

Prírodná náhrada umelého cukru – Pred mnohými rokmi bola konzumácia sušeného ovocia odrádzaná pre vysoký obsah cukru. Viaceré klinické štúdie a experimenty však preukázali ich potenciálne zdravotné prínosy. Mnohé sušené ovocie plné vlákniny, draslíka a rôznych zdraviu prospešných živín pomáha vyrovnávať cukor tým, že spomaľuje vstrebávanie a znižuje vplyv uhľohydrátov na hladinu cukru v krvi. Tieto pochúťky majú nízky glykemický index, čo znamená, že ich konzumácia by nemala spôsobiť veľké skoky v hladine glukózy.

Zdravé kosti – Keďže sušené ovocie je bohaté na bielkoviny, vápnik a ďalšie mikroživiny, má pozitívny vplyv na kosti a pomáha ich posilňovať. Sušené marhule, figy, datle a sušené slivky sú výborným zdrojom vápnika. Navyše minerál bór nachádzajúci sa v sušených slivkách môže pomôcť v boji proti skorému nástupu osteoporózy.

Užitočné počas tehotenstva – Ukázalo sa, že strava bohatá na železo je životne dôležitá pre zdravé tehotenstvo a sušené marhule ponúkajú štedré množstvo železa. Štúdia navyše zistila, že pravidelné jedenie datlí počas niekoľkých posledných týždňov tehotenstva môže pomôcť uľahčiť dilatáciu krčka maternice a znížiť potrebu indukovaného pôrodu.

Pomáha pri chudnutí – Keď sa konzumuje s mierou, niektoré sušené ovocie a orechy môžu pomôcť schudnúť. Štúdie ukazujú, že telo neabsorbuje všetky kalórie v orechoch, ako sú mandle, vlašské orechy, pistácie a kešu, ktoré umožňujú udržať si postavu bez priberania. Chudnutie podporujú aj sušené hrozienka, marhule a ďatle.

Sledujte nás na: